Je kunt altijd wel een reden bedenken voor een feestje, vier het leven omdat de zon schijnt of om het vakantiegevoel vast te houden of welke reden dan ook.
Of je nu met een grote groep mensen bent of met een paar goede vrienden, een gezellige barbecue doet het altijd goed. De laatste jaren kun je door de opkomst van de zogenaamde buitenkeukens er een compleet en origineel feestje van maken. Maar ook met een gewone houtskool barbecue lukt het omdat het voorwerk in je keuken kan plaatsvinden. Voor ons is barbecuen allang niet meer een kwestie van 3 of 4 stukken vlees met saus en brood. Al jaren proberen we om niet te vervallen in steeds hetzelfde, dus ook bij een barbecue kun je goed kokkerellen. Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wil. Wat in elk geval belangrijk is, is het zelf maken van de salades. En geloof me er is niets eenvoudiger dan dat en zo kun je zelfs voor vegetariërs er een gezellig bbq-feest van maken.
Het werkt voor kleine groepen en bij grote groepen, bij het laatste is het echt niet zo dat je de hoeveelheid moet vermenigvuldigen tot het aantal personen, je maakt wel meer maar voegt er bijvoorbeeld nog 2 of 3 bijgerechten aan toe. De eenvoudigste salade maak je met verschillende soorten bladsla (bijv. groene- en rode krulsla, botersla, rucola) die je na goed wassen in de slacentrifuge droogt en klein scheurt. Rooster een handvol pijnboompitten in een droge koekepan, let op dat ze niet zwart worden. Doe de sla vervolgens in de mooiste kom die je hebt en strooi bovenop de licht geroosterde pijnboompitjes. Prachtig eenvoudig en eventueel uit te breiden met stukjes pistachenoot, walnoot of cashewnoot. Maak een dressing van een theelepel mosterd (zoet of pittig, afhankelijk van je eigen smaak) en voeg daar 3 keer zoveel honing bij, goed doorroeren en pas vlak voor het serveren over de salade schenken.
Een andere goede combinatie is komkommer met fêta; maak m.b.v. een kaasschaaf dunne plakjes van komkommer, kruimel wat fêta erover heen, maak een dressing van 3 eetlepels witte wijnazijn met een theelepeltje suiker erin opgelost, schenk nog wat extra vierge olijfolie erop en garneer met een klein gesneden bosui en wat geknipte bieslook.
Ook succes verzekerd is mijn bonensalade van haricot verts (gewoon uit blik) afgespoeld op een platte schaal leggen, hierover heen gaat per blik een mozzarella bol in plakken, 2 in blokjes gesneden tomaten, ca. 6 verkruimelde walnoten, wat gescheurde basilicumblaadjes, flink wat extra vierge olijfolie en tot slot dunne streepjes crèma di balsamico erover knijpen.
Wil je eens wat variëren kun je nog een salade maken van geroosterde paprika. Reken per persoon een halve paprika, indien de groep groter is kun je per 3 personen een paprika nemen. Ik vind de rode paprika het meest geschikt maar je kunt natuurlijk voor een andere kleur gaan. Leg de paprika’s in het midden van de oven op een rooster en bak ze een half uur op 200 graden Celsius. Haal ze uit de oven en doe ze in een plastic zak of pan met deksel en laat ca.20 min. rusten. Daarna kun je ze makkelijk ontvellen en ontdoen van stelen en zaadjes. Dan in grove stukken snijden, klop een dressing van 4 eetlepels extra vierge olijfolie, 1 eetlepel balsamico, een teentje knoflook in dunne plakjes en 1 theelepel gedroogde oregano (per 4 paprika’s) en schep om. Verdeel vlak voor serveren, bolletjes ricotta (een half bakje), m.b.v. 2 theelepeltjes erover.
Een aardappelsalade mag voor de meeste mensen niet ontbreken. Ik snijd 2 aardappels per persoon in grove stukken en kook deze ongeveer 12 minuten, niet te gaar koken want dan wordt het moes. Na het afgieten laten afkoelen in de ketel en vervolgens bedekken met goede mayonaise. Dan 2 of 3 keer met zeezout en de pepermolen over de aardappels gaan. Eén keer met de fles witte wijnazijn besprenkelen en één keer met poedersuiker over de aardappels heen. Ik voeg per 2 personen een gesnipperde bosui toe, enkele geknipte sprieten bieslook en per 4 personen een granny appel in blokjes. Voorzichtig door elkaar scheppen. Deze salades kun je allemaal tot maximaal een dag vantevoren klaar maken.
Heb je een feest met een groter gezelschap dan kun je het saladebuffet uitbreiden met kleine spiesjes met minitomaatjes, mini mozzarella bolletjes en een blaadje basilicum en/of dun gesneden courgettes besprenkeld met olijfolie en gedroogde Provençaalse kruiden die je vervolgens in een aluminiumbakje op de barbecue zet.
Wil je echt scoren dan marineer je ook zelf het vlees. Gemarineerde speklapjes bijvoorbeeld, malse varkensspiesjes, pittig gemarineerde biefstuk en smaakvolle kipfilet. Allemaal eenvoudig en snel te bereiden.
Gemarineerde speklapjes
Voor 6 dunne magere speklapjes verwarm je enkele minuten een halve pot biologische abrikozen jam zachtjes in een pannetje, het hoeft alleen maar warm te zijn dus niet koken. Voeg 2 eetlepels glutenvrije ketjap manis, 2 eetlepels zonnebloemolie, 1 gehakt of geperst teentje knoflook en stukje (2cm) geraspte gemberwortel toe. Smeer met een lepel of kwastje de speklappen in met abrikozenglazuur. Zeer regelmatig omdraaien, ze zijn in ca. 7 minuten gaar.
Malse varkensspiesjes
Doe 1/2 liter cola in een pan en laat zeker 15 min. inkoken totdat je nog maar 1/5 deel (ca.100 ml) over hebt. Laat even afkoelen en voeg dan 3 eetlepels sojasaus of ketjap manis, 50 ml tomatenketchup,2 teentjes uitgeperste knoflook en 1 eetlepel olijfolie toe. Reken per persoon een halve varkenshaas en snijd het vlees per helft in 4 grote blokken en doe in een kom. Schenk hier de marinade over en zet afgedekt, minimaal een half uur, in de koelkast. Rijg steeds 2 stukken vlees aan een lange prikker en gril zo’n 6 á 7 min. op de barbecue. Regelmatig omkeren, het vlees moet nog rosékleurig van binnen zijn.
Pittig gemarineerde biefstuk
Uit één biefstuk snijd je 4 nagenoeg gelijke blokken. Afhankelijk of je 1 of 2 spiezen per persoon wilt, heb je per persoon een halve of een hele biefstuk nodig. Als je een halve biefstuk p.p. rekent dan meng je een 1/2 eetlepel sambal oelek met een eetlepel witte wijnazijn en rasp je verse gemberwortel totdat je een eetlepel rasp hebt en mengt dit met een eetlepel zonnebloemolie door elkaar. Hiermee bestrijk je de blokken biefstuk en laat afgedekt in de koelkast minimaal een half uur intrekken.
Het is belangrijk dat biefstuk voor het grillen eerst op kamertemperatuur is, haal dus tijdig uit de koelkast. Gril in 5 min. het vlees is dan nog redelijk rauw, dat vind ik het lekkerst, anders moet je een paar minuten langer rekenen. Vervolgens in aluminiumfolie draaien en een paar minuutjes laten rusten.
Smaakvol gemarineerde kipfilet
Reken een halve kipfilet per persoon, het is belangrijk om dunne plakjes te snijden zodat het goed en snel kan garen op de barbecue. Snijd de kipfilet daarvoor horizontaal door. Neem per 2 kipfilets, 3 eetlepels olijfolie vermengd met een eetlepel gedroogde oregano en een theelepel chilipoeder. Wentel de kipfilets door de marinade en gril ze in ongeveer 8 minuten gaar.
Tot slot nog een succesvol recept voor het toetje; doe in een aluminium schaal wat stukken nougat en geschilde en gehalveerde abrikoosjes en zet een kwartiertje op de bbq, je weet niet wat je proeft.Zorg er tot slot voor dat de tafel mooi gedekt is en gebruik voornamelijk platte schalen waarin de gerechten mooi tot hun recht komen. Schenk een lekker glas wijn en geniet!